Как в България книгите се превръщат в обикновена хартия за разпалки още докато са в книжарниците

Защо тук от изкуство печелят търговците, но не и творците

Темата с изкуството и парите у нас е деликатна. Но пък бизнесът с книги не е за деликатни хора. При него, разбира се, всичко опира до пари. Нека да повторим пак – ПАРИ. На всяка книга се гледа като на инвестиция. И в това няма нищо лошо. Лошото е, че на всяка книга се гледа като на краткосрочна инвестиция. Или почти на всяка. Издателствата и книжарниците разчитат на количество, не на качество.

На същото разчита и китайската икономика.

Срокът на годност на българските книги в най-добрия случай е около 6 месеца. След това книгата служи за разпалки на камината или за хартиени самолетчета.

Защо е така и как се решава коя книга да бъде издадена?

Така е, защото парите движат света. Романтичната страна на литературата, ако някога въобще е съществувала, отдавна я няма. Сега има политика и фейсбук лайкове. Съдържанието на книгата е последното нещо, което интересува издателите. Те искат да продават – все тая какво. За това днес всеки онлайн герой издава книги – за странични доходи. Книгата вдига краткосрочен шум, продават се някакви бройки и следващата, моля.

Кой какво инвестира в една книга?

Всеки издател ще ви каже, че непознатите автори с дебютни книги, особено ако са художествена литература, са рискова инвестиция. И са напълно прави. Но нека видим кой реално поема риска в инвестицията.

Какво инвестира писателят?

За написването на “Дъното на Рая” аз инвестирах две години работа. През тези две години трябваше да покривам ежедневните си разходи, които бяха сведени до минимум.

Какво инвестира издателят?

Около 2 средни месечни заплати струва издаването на една книга в добър тираж. В тази сума влизат редактори, графичен дизайн, предпечат, печат и всичко нужно за оформянето ѝ като качествен продукт.

Какво инвестират търговците?

Нищо. Те взимат книгите на консигнация и не се обвързват с продажби. В повечето браншове в търговията на дребно е така. Но хвърлете едно око на разпределението на печалбите.

Как се разпределят печалбите

Според закона за авторското право, авторът получава 15% от цена и то ако умее да гледа пазарно на книгата си и да се договаря. Всичко останало се договаря между издателите и търговците.

Какво е независим автор?

Независимият автор може да бъде два вида:

1) автор, който цени труда си, и разбира принципите на пазарната икономика, знае, че ако не се погрижи и не проследи целия процес по издаването, рекламата и продажбите на книгите си, няма кой да го направи вместо него. Затова инвестира сам в издаването на книгата си.

2) автор, който има много свободно време, много свободни пари и желанието просто да види името си на корицата на книга.

Защо ви казвам всичко това?

Защото толкова много енергия, време и надежди отиват на вятъра, само заради несправедливия процес по разпространението на книгите.

null

Повече за Дъното на Рая

Към книгата
null

Защо да поръчате от тук

Как да поръчам